Mašinsko učenje i ostale sitnice

2. Updates, advice...

— Autor biverhauzenka @ 21:42

Čisto da rezimiram prethodnih par dana, pošto sam završila prethodni post sa idem da završim rad pa da vidim šta sam ja to radila Undecided

Rad nije završen ali je započet dokument gde će da se skladište radovi. 

Prethodna dva dana sam se potrudila da pomognem, hajde da kažem poznanici, oko usmeravanja i uvoda u mašinsko učenje.

Bilo mi je zanimljivo i kao dobar znak, pošto sam s vremena na vreme objavljivala na Linkedin-u i Instagramu tok mog učenja i neke sertifikate koje sam dobila, kada sam zaradila sertifikat Coursere za specijalizaciju Deep Learning-a koji se sastoji od 5 kurseva, dobih ponudu od jedne start up firme za rad i ova poznanica me je kontaktirala povodom toga.

Ona je takodje na doktorskim studijama ali na drugom fakultetu i potrebna joj je ideja za krajnji izlaz. Pratila me je na tim mrežama i činilo joj se zanimljivim to što sam učila ali nije upoznata sa tematikom, pa se zapitala da li bi mogla ona to implementirati na neke svoje podatke. Razmenili smo 2, 3 mejla u avgustu i ostalo je na tome do pre neki dan kada sam videla njenu poruku na instagram da mi je poslala mejl, koji sam ja prestala da proveravam kako sam otišla na porodiljsko Cool

Poslala mi je neke svoje podatke i okvirno razmišljanje. Pa sam se potrudila da joj objasnim suštinu algortiama mašinskog učenja i njihovu svrhu, moć i probleme koje je moguće rešavati njima. Preporučila dva algortima i dala početnih par ideja za razmišljanje šta bi mogla sa tim podacima da radi. Nažalost, nismo u mogućnosti da se vidimo i da pokušamo nešto zajedno da uradimo ali za par meseci bismo mogle i iskreno radujem se tome ukoliko se odluči da koristi neki od algoritama. 

Poslednjih godina sam došla do zaključka da ne tražim ničiju pomoć, da generalno sve boli uvo da se bave tobom i da će da ti daju neke smernice, jednostavno niko nema vremena ni želje. Ili to što zna ne želi da besplatno da. Money mouth

Da na kraju krajeva možeš jedino UVEK i ISKLJUČIVO na sebe da se osloniš.

Kako ja ne volim to, ali nije da i ja nisam to uradila gomilu puta nekome, pokušavam da promenim tu naviku i da ipak pokažem svojim primerom da ipak postoji nesebičnost, da se znanje deli, da treba odvojiti vreme, neka to bude i nekoliko sati za pomoć ili smernice nekome. Šta ćeš ti da radiš tih par sati? Zezati se na netu, pogledati film, ''zablejati'' u neku tačku... Zašto ne reći, oki, daj da uradim nešto korisno, ako nemam koncentracije za sebe, daj da uradim za nekog drugog. I nemojte da radite očekujući da vam se vrati identično to od osobe. Ne... vratiće vam se na drugi način, ne brinite! Nadam se da će ta osoba da kaže samo hvala, možda ne bi trebalo da se nadamo tražimo i to. I ako ne bude, opustite se. Razmišljam ovako: time što sam dala smernice, ispisala toliki tekst, sitražila dodatno net kako bih na koncizan i laički način objansila materiju, u stvari ja sumirala moje znanje i izvršila neku proveru sebe i na kraju utvrdila to što sam naučila. 

Radujem se ako neko bude imao koristi od toga što sam ja uradila, napisala, pokazala! Širimo znanje i višestruko se vraća na razne načine, a vi uživajte u tome i gledajte uvek pozitivniju stranu. Biće love Wink 

E tako... 

Pošto ovaj moj bebac možda i čeka svoj pravi termin, znači imamo još 5 dana, a danas sam recimo uradila neke sitnice koje sam planira pred porodjaj: farbanje, slika za pre i posle da se uporedim Laughing , videla se sa super ekipicom na našem standardnom mestu. Bilo bi dobro kad bih uradila još tri stvari za ovih 5 dana: završiti započeti sajt o mašinkom modeliranju i prepustiit mojim mladim nadama da urade svoje dodatke, finiširam rad u traženoj formi i da spremim slike tj. ulazne podake za moj algoritam koji planiram da napravim za PhD za koji mesec kad se oporavim i krenem na fax.

Eto... figice cross Cool 


1. And so the adventure begins

— Autor biverhauzenka @ 20:47

Hello world "iliti" Zdravoooo Cool

 

Kako privodim PhD kraju, postajem mama za par dana (mozda i par sati Surprised Embarassed) a vredno smo učili i radili, zapisala bih i ovde put kojim sam krenula ka Data Science-u, tačnije Deep Learning-u kojim bih volela da se bavim u budućnosti. Dosta toga sam već ispisala u teorijskom delu PhD, u dva naučna rada za konferencije i u radnoj verziji ''SCI'' rada, ali ovde bih dala ličnu notu ovom, mogu reći, životnom putovanju kojim sam krenula. 

Kako sam u poslednje vreme zapratila neke blogerke (nemaju veze sa naukom i IT) koje žive od bloga, boje reći uživaju jer pišu i vloguju o tome šta vole stvarno, stvarno imam želju, kako da podelim moja saznanja, tako i da pratim moj napredak ovim putem i možda nekoga inspirišem usput. 

Malo pre sam pokušala da vidim da li postoje blogovi na ovu temu, nešto malo što sam našla je davno napisano i veoma oskudno, tako da imam prostora pisati Innocent.

Duboko verujem da sve dolazi u pravom trenutku. Tako da i kada se desi trenutak da pomislim kako sam možda zakasnila za neke stvari, kako sam ''izgubila'' dragoceno vreme na neke gluposti, kako sam mogla dosta ranije da doktoriram i slično, podsetim se trenutnih stvari koje imam i zahvalna sam jer se možda ne bi desile da sam neke stvari uradila ''na vreme''. Nekako je sve kako treba. Možda i ovaj dan, veče, trenutak kada napravih nalog na ovom blogu treba da bude upravo sad. 

Trenutno sam zahvalna ovom detetu koje dolazi na svet jer mi je na primer on (biće dečak Cool)  ''napravio vreme'' da saslušam predavanja, privedem kraju doktorat, otvori novo poglavlje nadam se i u poslovnom svetu za koju godinu. Naravno usput da ne spominjem osećanja i trenutke kad sam čula kako radi njegovo srce (najdragoceniji trenutak do sada), prvi kick u stomaku, praćenje razvoja i saznanja da za samo 6 nedelja i u samo 2cm je moguće da se formira srce, mozak, bubrezi, kičma i svi ostali organi...amazing!!! Koliko je priroda prosto savršena i sve ima svoj trenutak...vidite... 

Tako da bih volela da pratim kako napredujem paralelno i kao majka i novi Data Scientist. Kako je Deep learning deo mašinskog učenja, a mašinsko učenje deo oblasti veštačke inteligencije gde se mašine uče da razmišljaju i odlučuju kao ljudi - mi ih posebnim algoritmima učimo od nule pa onda i ''oni sami''. Znači kao što učimo dete da priča, razmišlja, dela... Tako da verujem kroz odrastanje mog lepog dečaka, možda i dobijem neke ideje za unapređivanje postojećih algoritama. No videćemo.. Wink

Toliko za početak, idem završiti drugi rad za konferenciju i napraviti neku bazu podataka o radovima i autorima koji su primenili algoritme dubokog učenja na oblast koju istražujem kako bi moj ''SCI rad'' bio brilijantan i za kategoriju M21 nadam se.

Mašemo Laughing 


Čestitamo

— Autor biverhauzenka @ 20:43
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.

Powered by blog.rs